✔ B Corp gecertificeerd
✔ Ma-vrij vóór 22u besteld, morgen in huis
✔ Ons katoen is 100% biologisch en gecertificeerd
✔ Gratis verzenden & retourneren
✔ Klantbeoordeling van 9,4
Het probleem van fast fashion werd eind 2021 weer pijnlijk duidelijk toen foto’s van enorme kledinghopen in een woestijn in Chili de wereld over gingen. Het ging hier om gedumpte overschotten van westerse modeketens. Fast fashion wordt vaak geproduceerd onder schrijnende omstandigheden in lagelonenlanden, binnen een milieuvervuilend productieproces. Gelukkig zijn er steeds meer textielbedrijven en consumenten die het anders willen doen. Zo ook Yumeko [1,2].
DE NEGATIEVE GEVOLGEN VAN FAST FASHION
Jaarlijks wordt zo’n 39.000 ton onverkocht textiel van fast fashion-ketens gedumpt in de Atacama woestijn in Chili. Hier liggen kledingbergen van 4 tot 5 meter hoog, en er komt alleen maar meerbij [1]. Het zijn juist de items die niet biologisch afbreekbaar zijn die hier belanden, omdat plaatselijke stortplaatsen ze niet accepteren. De kleding vervuilt ondergrondse waterreservoirs in dit enorm droge gebied en de bergen textiel staan regelmatig in brand [3].
Dit is het schrikbarende resultaat van textielbedrijven die talloze collecties per jaar produceren om onze shopdrift te bevredigen. Zo maakt ZARA jaarlijks zo’n 24 collecties en H&M 14 collecties [4]. Consumenten worden door lage prijzen en slimme marketing steeds weer verleid tot het kopen van nieuwe kleding, door in te spelen op hun trendgevoeligheid [4].
Het resultaat is dat er zoveel kleding wordt geproduceerd dat de industrie het aan de straatstenen niet kwijt kan. Bovendien wordt fast fashion gemaakt van goedkope materialen die niet lang meegaan, zodat consumenten snel weer iets nieuws kopen. Om de kosten zo laag mogelijk te houden worden de collecties geproduceerd in lagelonenlanden, waar veel arbeiders ook nog eens worden uitgebuit en onder slechte omstandigheden werken. Daarnaast is het productieproces van fast fashion enorm vervuilend. Veel van deze goedkope kleding wordt gemaakt van synthetische materialen, gemaakt van petroleum – een niet-hernieuwbare grondstof – of van niet-biologische katoen waarvoor veel chemicaliën en water wordt gebruikt. En dan is er ook nog de hoge uitstoot van CO2 om deze kleding naar andere delen in de wereld te transporteren [4].
YUMEKO DOET HET ANDERS
Er zijn gelukkig steeds meer consumenten en producenten die vinden dat we van fast fashion naar slow fashion moeten gaan; geen overproductie meer, maar duurzame, tijdloze collecties maken die niet belastend zijn voor milieu, mens en dier.
Yumeko is een van die bedrijven die het anders doen. En we zijn zeker niet de enige; merken als Mud Jeans, Kuyichi, Teym en Loopalife zijn mooie voorbeelden van Nederlandse slow fashion bedrijven. Wij zijn weliswaar geen modemerk, maar vinden dat álle textielbedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Wij maken slechts twee collecties per jaar, die niet trendgevoelig zijn en dus niet steeds vervangen hoeven te worden. Ons assortiment bedden- en badgoed wordt gemaakt in transparante productieketens die met zorg worden samengesteld.
We selecteren alleen natuurlijke materialen van hoge kwaliteit en streven naar het maken van een positieve impact op milieu, mens en dier. Daarbij zoeken we voortdurend naar nieuwe stoffen en wevingen, naar recycling en hergebruik, om een nog duurzamere keuze mogelijk te maken.
Wij vinden dat het bedrijfsleven een leidende positie heeft als het gaat om het verduurzamen van de wereld. Bedrijven hebben in hun productieketens een maatschappelijke verplichting voor zorg voor de natuur en het voorkomen van de overbelasting van de aarde, zorg voor de mensen en dieren, en voor de mensen die voor hen werken. Wij hopen dat steeds meer bedrijven ons voorbeeld volgen!
Geraadpleegde bronnen
[1] Teh, C. (2020, 8 november). Een berg van onverkochte kleding van 'fast fashion'-bedrijven stapelt zich op in een woestijn in Chili. Business Insider. Geraadpleegd op 2 februari 2022, van https://www.businessinsider.nl/fast-fashion-kleding-onverkocht-woestijn-chili/
[2] Vanaf hier. (2017). Van fast fashion naar slow fashion. Vanaf Hier. Geraadpleegd op 2 februari 2022, van https://www.vanafhier.nl/mode/van-fast-fashion-naar-slow-fashion
[3] Kras, J. (2022, 5 januari). In de fast-fashion woestijn in Chili ligt 100.000 ton kleding. Welingelichte kringen. Geraadpleegd op 2 februari, van https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/3158526/in-de-fast-fashion-woestijn-in-chili-ligt-100-000-ton-kleding.html
[4] Vanaf Hier. (2022). Hoe je nee zegt tegen fast fashion. Vanaf hier. Geraadpleegd op 24 november 2022, van https://www.vanafhier.nl/mode/hoe-je-nee-zegt-tegen-fast-fashion