✔ B Corp gecertificeerd
✔ Ma-vrij vóór 22u besteld, morgen in huis
✔ Ons katoen is 100% biologisch en gecertificeerd
✔ Gratis verzenden & retourneren
✔ Klantbeoordeling van 9,4
Bij Yumeko zijn we van mening dat goed beddengoed altijd beter kan. Beter voor jou, maar ook voor het milieu. Daarom zijn we continu bezig met vragen als: waar komt een materiaal vandaan, hoe is het verbouwd en welke invloed heeft zo’n materiaal op mens, milieu en dier? Staat het antwoord op een van deze vragen ons niet aan? Dan gebruiken we een materiaal niet. Het zal je dan ook niets verbazen dat wij enkel met ecologische en duurzame materialen werken. Van biologische oorsprong bijvoorbeeld. En daar waar mogelijk voorzien van een keurmerk [1].
We krijgen dan ook vaak de vraag waarom we geen bamboe gebruiken. Want bamboe is toch hartstikke duurzaam? Het antwoord op die vraag ontdek je hieronder.
WAT IS BAMBOE?
Voordat we de diepte induiken, beginnen we wij het begin. Want wat is bamboe? Komt ‘ie. Bamboe is een grassoort die voorkomt op vijf continenten. Je komt de plant tegen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en zelfs Australië. In Europa of Antarctica - die laatste is logisch, toch? - vind je ‘m niet. Bamboe heeft namelijk een tropisch of subtropisch klimaat nodig om in te groeien.
En groeien? Dat doen deze holle stengels snel. Van de 1575 geïdentificeerde soorten groeit het grootste gedeelte tussen de 5 en 20 centimeter per dag. Dat is niet mis. Interessant weetje: bamboe is de enige plant die de straling van de atoombom in Hiroshima (Japan) overleefde. Het bos staat er inmiddels niet meer, al kun je de overgebleven halmen terugvinden in een museum in de stad [2].
WAT MAAKT BAMBOE DUURZAAM?
Veel mensen zien bamboe als duurzaam materiaal. In zekere zin klopt dat. De plant groeit - zoals je hierboven hebt kunnen lezen - ontzettend snel. Hierdoor is de opbrengst een stuk hoger dan bij andere plantaardige materialen. Deze snelle groei wordt vervolgens extra bevordert doordat de plant na de oogst blijft staan.
Daarnaast zijn er geen pesticiden nodig om insecten en virussen te bestrijden. Bamboe bevat namelijk een stof waardoor ze van nature bestand zijn tegen plagen en schimmels. Handig. Tenslotte absorbeert bamboe meer koolstofdioxide en produceert de plant zo’n 30 tot 35 procent meer zuurstof dan andere bomen. En dat heeft weer een positief effect op het klimaat. Bamboe is hartstikke duurzaam, dus!
HOE DUURZAAM IS BAMBOE WERKELIJK?
Klinkt goed, toch? Maar waarom gebruiken we dan toch geen bamboe bij het produceren van onze kussenslopen, hoeslakens en andere producten? Het antwoord is eenvoudig en heeft alles te maken met het verwerkingsproces van bamboe tot textiel. Dit chemische proces noemen we bamboe viscose. We zetten de stappen voor je op een rijtje:
Je kunt je voorstellen dat dit een erg vervuilend proces is. Voor zowel de omgeving als voor mensen en dieren. Bamboe kan ook via een mechanisch proces verkt worden tot textiel. Hierbij wordt het hout van de plant vermalen en worden er natuurlijke enzymen toegevoegd om er een papje van te maken. Dit is een stuk milieuvriendelijker. Het proces is echter erg arbeidsintensief en kostbaar, waardoor de keuze vaak op het chemische proces valt.
BLIJVEN INNOVEREN
Dit is dan ook de reden dat wij ervoor kiezen om (nog) niet met bamboe te werken. Uiteraard volgen we de ontwikkelingen rondom bamboe op de voet. We willen ons blijven innoveren en zijn continu op zoek naar meer duurzame en schonere oplossingen. Bijvoorbeeld op het gebied van verantwoord dons en meer.
Meer weten over duurzaamheid of andere onderwerpen? Bekijk onze blogs en laat je inspireren.
Geraadpleegde bronnen
[1]. https://www.yumeko.nl/over-yumeko/onze-keurmerken
[2]. https://bambooimport.com/blog-post/interessante-bamboe-weetjes/