Hoe onderhoud ik mijn kussen?

Ons hoofdkussen gebruiken we dagelijksverstandig dus om er goed voor te zorgen. Allereerst is een goede ventilatie in de slaapkamer en het regelmatig verschonen van je beddengoed een mustOm ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je hoofdkussen geven we je enkele algemene tips. 

Wil je specifiek iets weten over het kussen en materiaal dat je in huis hebt? Neem dan een kijkje op de productpagina van dit product, daar lees je onder het kopje ‘wassen en onderhoud’ specifieke tips voor het betreffende product 

Rectangle-4

Tip 1: Dagelijks opschudden van je kussen 
Na een hele nacht hebben de meeste kussens de vorm van je hoofd aangenomen. Daar waar je hoofd heeft gelegen, is een lekker kuiltje ontstaan. Schud je kussen ’s ochtends even op om het kussen weer in zijn originele vorm te krijgen. Zonder vouwen en kreukels kan het kussen makkelijker ventileren en kan het vocht van de afgelopen nacht je kussen verlaten.

Opschudden kan zonder poespas, gewoon met je handen. Pak er vooral geen mattenklopper of ander grof geschut bij: zo kun je de tijk (hoes) beschadigen, en loop je het risico dat het fijne vulmateriaal zo door de tijk naar buiten komt.  

Tip 2: Regelmatig uithangen van je kussen 
Voor echt een frisse opkikker van je kussen, leg je het op een droge koele dag in de raamopening of buiten op een droogrek. Dit ventileert nog beter dan alleen op je bed en de frisse wind kan er even lekker overheen. Let er wel op dat natuurlatex en dons beter niet in de volle zon kunnen, om uitdroging te voorkomen.  

Nieuwsbrief_GIF_header

Tip 3: Ventileer je slaapkamer 
Naast ventilatie van je kussen, is het natuurlijk lekker om de hele slaapkamer te ventileren. Slaap bijvoorbeeld met het raam open, zodat overtollig vocht niet in je beddengoed kruipt, maar makkelijk via het raam weg kan. Als slapen met het raam open geen optie is, kun je er ook voor kiezen om de slaapkamerdeur op een kier te zetten. 

Tip 4: Gebruik een kussenbeschermer 
Om het kussen een lang leven te gunnen, is een kussenbeschermer een echte aanrader. Je gebruikt een kussenbeschermer tussen je kussensloop en kussen in als een soort molton voor het kussen. Een kussenbeschermer is een iets dikkere katoenen kussenhoes, die het eerste vocht en vuil afvangt. Zo blijft je kussen langer fris. En een bijkomend voordeel: de kussenbeschermer kan makkelijk in de was. 

Tip 5: Verschoon regelmatig je beddengoed 
Het klinkt wellicht voor de hand liggend, want de meeste mensen verschonen hun beddengoed met enige regelmaat. Dit is natuurlijk fris voor jezelf, maar ook goed voor het onderhoud van de spullen waar het beddengoed omheen zit. Door je kussensloop regelmatig te verschonen zorg je ervoor dat je kussen langer fris blijft. 

kussen-onderhoud-blog

Tip 6: Wassen?  
Mocht het toch eens nodig zijn om je kussen te wassen, bijvoorbeeld na een omgevallen kop koffie tijdens een ontbijtje op bed, dan adviseren we om gebruik te maken van professionele reiniging. Een professionele stomerij weet goed welke behandeling juist is voor welk materiaal. Want naast wassen, is ook de juiste manier van drogen cruciaal voor het behoud van je spullen. Een uitzondering maken we voor de kussens met rits. Dit gaat om de kussens met kapok en wol. Je kunt de hoes (tijk) openritsen en het vulmateriaal eruit halen. Zo kun je de vervuilde hoes wassen zonder het vulmateriaal, wol en kapok zijn namelijk niet geschikt voor de wasmachine. 

Tip 7: Maak gebruik van een bijvulzakje 
Voor de kussens met wol en kapok bieden we bijvulzakjes aan. Is de vulling van je kussen na verloop van tijd wat van zijn volume verloren? Dan kun je deze een nieuwe boost geven door gebruik te maken van een bijvulzakje.   

 

Bekijk hier onze collectie kussens.