Peuter wil niet slapen? Effectieve tips van een slaapcoach
Je peuter wil niet slapen, wat nu? Lees praktische tips en adviezen van slaapcoach Merel. Bijvoorbeeld wat als je peuter niet wil slapen zonder mama?
Mens
✔ B Corp gecertificeerd
✔ Ma-vrij vóór 17u besteld, morgen in huis
✔ Ons katoen is 100% biologisch en gecertificeerd
✔ Gratis verzenden & retourneren
✔ Klantbeoordeling van 9,4
Je wordt wakker, maar kunt niet bewegen. Alsof dat nog niet eng genoeg is, voel je een drukkend gevoel op je borst, hoor je gekke geluiden en zie je dingen die er niet zijn. Dit lijkt misschien een nachtmerrie, maar wanneer er sprake is van slaapverlamming, is het toch echt realiteit. Wij vertellen je alles over dit fenomeen en beantwoorden 4 belangrijke vragen. Want wat is slaapverlamming precies? Wat zijn de symptomen van slaapverlamming? Is slaapverlamming gevaarlijk? En kun je slaapverlamming voorkomen?
Wat is slaapverlamming? Bij slaapverlamming gaat er iets mis bij de omschakeling van in slaap vallen en wakker zijn, of omgekeerd. Heb je weleens last gehad van slaapverlamming? Dan is het goed om te weten dat je zeker niet de enige bent: een kwart van de mensen heeft ermee te maken gehad. Het kan best een onaangename ervaring zijn, dus het is fijn om te weten wat slaapverlamming precies is. Daarvoor is het goed om eerst meer te weten over je slaapcyclus. Wanneer je slaapt, doorloop je namelijk verschillende slaapfases: de sluimerfase, lichte slaap, diepe slaap en REM (Rapid Eye Movement) -slaap. Deze fases doorloop je, in dezelfde volgorde, een paar keer per nacht.
Tijdens de REM-slaap zijn je hersenen net zo actief als overdag. In deze fase droom je ook. Het enige verschil tussen de REM-slaap en wakker zijn is dat je lichaam volledig ontspannen is. Verlamming van de spieren is dus heel normaal.
Je weet nu wat slaapverlamming is en hoe het komt. We gaven al een tipje van de sluier, maar om te weten of je te ermee te maken hebt (gehad), is het goed om precies te weten wat de symptomen van slaapverlamming zijn:
Slaapverlamming is dus best een nachtmerrie. Een logische vraag is dan ook: is slaapverlamming gevaarlijk? Wanneer je sporadisch last hebt van slaapverlamming, is er geen nood aan de man. Omdat niet al je spieren verlamd zijn, kun je gewoon ademen en ligt het risico op verstikking niet op de loer. Meestal is slaapverlamming met enkele minuten vanzelf verdwenen. Heb je vaker te maken met slaapverlamming, dan is het wellicht goed om onze tips hieronder op te volgen.
Hoewel slaapverlamming niet gevaarlijk is, wil je er vast alles aan doen om slaapverlamming te voorkomen. Dus nu is de vraag: wat is er tegen te doen? De aanpak die bij jou past, is volledig afhankelijk van de precieze oorzaken van slaapverlamming. Zo wordt slaapverlamming in verband gebracht met stress en angst, dus het behandelen van psychische problemen is in dit geval raadzaam.
Daarnaast zijn er een aantal algemene tips voor een goede nachtrust en het voorkomen van slaapverlamming: Beweeg gedurende de dag voldoende. Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine, vooral vlak voor het slapen. Zorg voor een goede slaaproutine met vaste bedtijden. Vermijd blauw licht van je computer, tv en telefoon voordat je gaat slapen. Slaap in een stille, donkere en koele kamer.
Krijg je toch eens te maken met slaapverlamming? Ook in het moment zelf kun je een aantal dingen doen. Probeer langzaam met je vingers of tenen te bewegen of beweeg snel met je ogen. Heb je vaak te maken met slaapverlamming? Dan is het raadzaam om langs de huisarts te gaan of je te verdiepen in slaaptherapie.
Bronnen: Quest, Kempenhaeghe, Gezondheid en Wetenschap
Wij dromen van een wereld waarin iedereen beter slaapt. Dit maken wij waar door duurzaam beddengoed en badgoed van de hoogste kwaliteit te maken. Zo bieden wij jou luxe en zacht beddengoed dat jou op weg helpt naar een heerlijke nachtrust. Maar wij informeren je ook graag, bijvoorbeeld over wat slaapverlamming is. Wil je op de hoogte blijven? Vul dan je e-mailadres in en ontvang de Yumeko nieuwsbrief met leuke acties en kortingen, interessante informatie en nieuwe producten. Voor nog meer updates volg je ons op Instagram!
Je peuter wil niet slapen, wat nu? Lees praktische tips en adviezen van slaapcoach Merel. Bijvoorbeeld wat als je peuter niet wil slapen zonder mama?
Mens
Download onze Groei en Bloei Doelen Planner! Met dit document stel je duidelijke doelen voor het komende jaar, geïnspireerd door de essentiële bouwstenen van het leven: de Stones of Life. Deze methode helpt je balans te vinden in verschillende levensgebieden en bewust stappen te zetten naar een jaar vol groei en bloei.
Mens
Kunstenares en eco-activist Claudy Jongstra is al jarenlang een inspiratie voor velen. Haar wolgevilte kunstwerken zijn een ode aan de planeet en een roep om meer biodiversiteit. Tijdens ons thema ‘down to earth’ laten wij ons inspireren door Jongstra.
Mens
Veel buikslapers vragen zich af of ze niet beter zonder een kussen kunnen slapen. Maar is dat wel zo goed? Yumeko biedt oplossingen.
Mens
Snurken leidt tot een verstoorde nachtrust en vermoeidheid overdag. Veel partners hebben last van snurken. Wat kun je doen aan snurken? Bekijk de snurktips van Yumeko.
Mens
Is slecht slapen bij volle maan een feit of fabel? Goede nachtrust gunnen wij iedereen, dus wij vertellen je er graag meer over. Lees het hier!
Mens
Koude voeten in bed. Vervelend, helemaal als het zorgt voor slapeloze nachten. Wij vertellen je meer over de oorzaken én wat je ertegen kunt doen.
Mens
Mediteren voor het slapen is een goede manier om sneller in slaap te vallen. Wij vertellen je graag meer en geven 5 praktische tips hoe je dit kunt aanpakken.
Mens
Ruim 20% van de Nederlanders slaapt slecht. “Hoe val je snel in slaap?” is dus een logische vraag. Lees hier 5 tips en technieken om in slaap te vallen.
Mens
De derde maandag van januari is benoemd tot de somberste dag van het jaar. Lange donkere dagen, voornemens die zijn mislukt en vakanties die nog ver weg zijn. Waarom Yumeko adviseert om goed te gaan slapen? Lees hier onze Blue Monday tips!
Mens