Waarom is een Fairtrade keurmerk belangrijk?

In veel ontwikkelingslanden zijn de arbeidsomstandigheden van boeren en arbeiders helaas onder de maat. Er zijn vaak geen goede afspraken over bijvoorbeeld het minimumloon en het aantal werkuren. Daarom werkt Yumeko met het Fairtrade keurmerk voor het katoen dat in India wordt geproduceerd. Dit keurmerk beschermt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden en geeft hen een betere plek in de handelsketen. In deze blog leggen we u uit wat het belang is van een Fairtrade keurmerk. 

 

EEN DUURZAME TOEKOMST VOOR IEDEREEN
Om er zeker van te zijn dat iedereen binnen het productieproces eerlijk wordt behandeld, houden wij ons aan het Fairtrade certificaat. Door een betere plek voor arbeiders en boeren in de handelsketen, zijn zij gegarandeerd van een eerlijk inkomen waarmee zij kunnen investeren in een mooie, duurzame toekomst.

yumeko-product-label-certifications-1

BETROUWBAAR INKOMEN
Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen de boerenniet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor worden armoede en milieuvervuiling eerder in stand gehouden.Door boeren te voorzien van een eerlijk inkomen, kunnen ze investeren in een duurzame toekomst voor zichzelf en hun bedrijf. Fairtrade zorgt ervoor dat boeren naast een minimumprijs, ook een extra premie ontvangen die zij specifiek in hun bedrijf mogen investeren. Dit kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken voor nieuwe zaden, nieuw gereedschap, of trainingen voor werknemers in het bedrijf etc.

ARBEIDSVOORWAARDEN
Naast een betrouwbaar inkomen, stelt Fairtade ook eisen aan andere arbeidsvoorwaarden. Zo is er een minimumleeftijd voor medewerkers op de boerderij. Kinderen mogen hun ouders natuurlijk helpen met klusjes in en om het bedrijf, maar deze klusjes mogen hun school- en vrije tijd niet in de weg staan. Voor alle arbeiders zijn er ook regels voor maximale werkuren en als er overuren gedraaid moeten worden, dan is dit niet verplicht en gebeurt dit in overleg.

 

vrouw-india-katoen

“Met de opbrengst van zijn oogst kan een boer zijn gezin minstens een jaar lang onderhouden.”

WAT ZIJN DE ANDERE VOORDELEN VAN HET FAIRTRADE KEURMERK DAT YUMEKO IN INDIA HANTEERT? 

 

  • Met de opbrengst van zijn oogst kan een boer zijn gezin minstens een jaar lang onderhouden. 
  • De boer verdient gemiddeld 12% meer dan het minimumloon in India en ontvangt secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een ziektekostenverzekering en gratis maaltijden tijdens het werk. 
  • Naast hun loon, ontvangen zij een premie van 5% waarmee ze hun werk of werkplek kunnen verbeteren. Denk hierbij aan sanitaire voorzieningen of trainingen. 
  • De katoen wordt gifvrij verbouwd waardoor er geen chemische resten in de natuur verdwijnen en de gezondheid van de boeren niet in gevaar wordt gebracht. 
  • Er wordt voornamelijk regenwater gebruikt om katoen te laten groeien. De watervoorraad van de omgeving komt hiermee niet in het geding. 
  • De boer heeft een lange en bestendige samenwerking met de fabriek die de katoen koopt. Daarmee heeft hij zekerheid op een vast inkomen, telkens weer. 
  • Mannen en vrouwen worden op gelijke manier behandeld bij de boerencoöperatie Chetna waarmee Yumeko samenwerkt. In deze blog wordt daar dieper op ingegaan. 
yumeko-cotton-farm-2

WERELDWIJDE BEWEGING
Elk bedrijf dat zijn product produceert in een ontwikkelingsland zou een eerlijke prijs aan zijn producenten moeten betalen. Het is namelijk hard nodig dat er strengere en betere handelsvoorwaarden komen. Het Fairtrade keurmerk is een van de manieren om dat te waarborgen. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Lees hier meer over het Fairtrade keurmerk.