Dons-recycleservice
Wie z’n versleten kleding of lakens kwijt wil, loopt even naar textielbak, maar waar kun je terecht met gebruikt beddengoed? Yumeko biedt uitkomst; bij ons kunnen klanten hun donzen kussens en dekbedden inleveren, want die bevatten nog waardevol materiaal.
Fijn, al die textielbakken die Nederland telt, want zo krijgt kleding vaak nog een tweede leven en kunnen vodden verwerkt worden tot nieuwe producten. Zo weet jij dat jouw oude textiel goed terechtkomt en eindigt het niet in de vuilverbranding. Maar afgedankte dekbedden en kussens hadden nog geen duurzame bestemming, terwijl ook die prima herbruikbaar materiaal bevatten. Bij Yumeko vonden we dat zonde, dus besloten we een recycleservice in het leven te roepen; klanten die bij ons een aankoop doen, kunnen gebruikte donzen kussens en dekbedden kosteloos verzenden. Yumeko maakt er dan weer nieuwe, schone producten van. Want wist je dat het vooral de katoenen tijk is die achteruitgaat in kwaliteit? Het dons is grotendeels prima opnieuw te gebruiken.
HOE HET WERKT
- Je doet een aankoop via de webshop van Yumeko.
- Je ontvangt per mail een verzendbevestiging van jouw bestelling, met daarin de mogelijkheid om een antwoordnummer op te vragen.
- Verpak jouw donzen dekbed/kussen in een passende doos, print het antwoordnummer uit en plak het op de buitenkant van het pakket.
- Wil je na verzending een ontvangstbevestiging van ons ontvangen? Vul dan het formulier met jouw gegevens in en stuur deze mee in het pakket.
- Breng jouw pakket naar een postpunt in de buurt.
100% van jouw dekbed of kussen kan worden gerecycled
WAT GEBEURT ER NA ONTVANGST?
Samen met haar leverancier zorgt Yumeko ervoor dat het dons gekeurd, geselecteerd en gewassen wordt. Er kunnen dan kussens en dekbedden van worden gemaakt die net zo mooi zijn en exact zo zacht en warm slapen als producten met nieuw dons – dit betreft 85% van het dons. Het dons dat niet geschikt is voor hergebruik wordt gebruikt als natuurlijke meststof (15%); dons en veren zijn immers een natuurproduct en bevatten voedingsstoffen voor planten. Tot slot wordt ook de katoenen hoes (ofwel tijk) gerecycled, deze gaat naar een textielverwerker, die daar weer mee aan de slag kan.
N.B.: N.B.: Wil je een dekbed of kussen met ander vulmateriaal recyclen, dan kun je bij de gemeente navragen wat de mogelijkheden zijn; het beleid is namelijk niet overal hetzelfde. Een andere optie is om het product te doneren, bijvoorbeeld bij een dierenasiel of daklozencentrum in de buurt.