Je peuter wil niet alleen slapen
“Wees duidelijk maar liefdevol,” adviseert Merel in dit geval. “Zeg bijvoorbeeld: Nu is het tijd om te slapen, we hebben een leuke dag gehad. Ik blijf naast je bedje tot je slaapt, maar je gaat in je eigen bedje slapen.” Consistentie is wederom cruciaal: “Als je de ene keer wel en de andere keer niet bij je kindje blijft, creëer je een onrustig en onveilig gevoel. En zal je peuter mogelijk grenzen op gaan zoeken.”
Je peuter wil niet slapen en blijft huilen
Je las het al in de eerder tips: een vaste routine is essentieel. Blijft je kleine maar huilen? “Houd dezelfde slaaptijden aan, ook overdag,” benadrukt Merel. “En voorkom oververmoeidheid door op tijd met het bedritueel te beginnen. Bij aanhoudend huilen is het altijd verstandig om op zoek te gaan naar de oorzaak. Neem, als je het niet vertrouwd, contact op met je huisarts."
Je peuter wil niet in eigen bed slapen
“Maak een positief verhaal van zelf slapen. Laat je peuter bijvoorbeeld oefenen met een knuffel: samen het knuffeltje naar bed brengen en ‘s ochtends prijzen omdat hij zo goed in het eigen bedje heeft geslapen. Communiceer daarnaast al overdag over het slapen in het eigen bed, wanneer je kind niet verdrietig of angstig is. Kinderen begrijpen meer dan we vaak denken.”
Voor kinderen vanaf 3 jaar kan een beloningssysteem werken: “Laat je mini me stickers sparen voor een cadeautje of een leuke activiteit, als ze in hun eigen bedje zijn blijven slapen. Dit is overigens alleen een goede tip als je kindje niet wilt slapen omdat hij of zij grenzen op zoekt. Bij angsten kun je beter inzetten op duidelijke en liefdevolle communicatie en een klein lichtje op de kamer.”