✔ B Corp gecertificeerd
✔ Ma-vrij vóór 22u besteld, morgen in huis
✔ Ons katoen is 100% biologisch en gecertificeerd
✔ Gratis verzenden & retourneren
✔ Klantbeoordeling van 9,4
Een belangrijk gevolg van klimaatverandering is de afname van biodiversiteit. Terwijl het juist zo belangrijk is dat biodiversiteit blijft bestaan.
Biodiversiteit is simpel gezegd de variatie aan leven op onze planeet; van de kleinste insecten tussen de aarde tot grote walvissen in de zee. Per gebied werken al die levende wezens met elkaar samen. Zo halen insecten bijvoorbeeld hun voedsel uit bloemen en planten, die ze tijdens hun zoektocht naar voedsel ook direct bestuiven. Planten en bloemen kunnen zo blijven groeien en vermeerderen, waardoor de voedselbron voor deze insecten blijft bestaan. Het behoud van biodiversiteit is belangrijk voor de aarde, want dit zorgt voor evenwicht. Als dit evenwicht bestaat, zorgt biodiversiteit voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat.
Leer er meer over in dit prachtige filmpje van David Attenborough [1].
WAT DOET YUMEKO AAN HET BEHOUD VAN BIODIVERSITEIT?
Door te kiezen voor natuurlijke en verantwoorde materialen, zorgen we ervoor dat grondstoffen geen schade toebrengen aan de omgeving. Onze verschillende grondstoffen, hebben verschillende effecten met betrekking tot behoud van biodiversiteit. Voorbeelden hiervan zijn:
Biologische landbouw
Al ons katoen wordt volgens biologische standaarden verbouwd. Biologische landbouw heeft een positief effect op de biodiversiteit, onder andere omdat er geen pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen hebben pesticiden namelijk een groter negatief effect: naast het bestrijden van plaagdieren worden ook nuttige insecten uitgeschakeld. In biologische landbouw gebeurt dit niet. Insecten zoals bladluizen die planten eten, maar ook lieveheersbeestjes die bladluizen eten blijven in leven. Verschillende soorten leven op deze manier samen.
Daarnaast past men in de biologische landbouw slimme trucjes toe, zoals strokenteelt: bijvoorbeeld door katoenplanten af te wisselen met linzenstruiken. De linzenstruik lokt namelijk bepaalde insecten die graag de plaagdieren van de katoenplant eten. Op deze manier draagt biolandbouw dus juist bij aan een biodivers landschap.
Dat biolandbouw een positieve uitwerking heeft op biodiversiteit is bovendien uit onderzoek gebleken. Hierin werd de biodiversiteit tussen biologische en traditionele landbouw vergeleken met elkaar. Biologische landbouwgronden bleken 30% meer biodiversiteit te bevatten dan reguliere landbouwgronden. Dit verschil werd voornamelijk veroorzaakt doordat reguliere landbouw vaak chemische bestrijdingsmiddelen toepast (biologische landbouw niet), waarmee - zoals eerder genoemd – ook nuttige insecten worden bestreden [3].
Biologische materialen
We gebruiken biologische wol voor dekbedden en kussens, afkomstig van schapen die onder bio-omstandigheden leven. Dit betekent onder andere dat zij grazen op graslanden die vrij zijn van pesticiden en kunstmest. Onbespoten grasland zorgt voor een schone aarde, waar bodemleven zoals wormen kunnen leven. Deze wormen woelen de aarde los waardoor wortels goed kunnen groeien. Zo zie je weer de samenwerking tussen planten en dieren, en het nut van hoge biodiversiteit.
Goed bosbeheer
Onze Tencel™ is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, onder andere door FSC gecertificeerde bossen. FSC zorgt ervoor dat bomen evenwichtig worden gekapt, en het bos daarna weer tijd genoeg krijgt om terug te groeien. Deze bossen zijn de thuisbasis voor tal van mensen, dieren en planten. Door goed bosbeheer blijft dit in evenwicht. Onze natuurlatex is ook afkomstig uit duurzaam beheerde plantages.
SAMENWERKEN AAN HET BEHOUD VAN BIODIVERSITEIT
Naast deze initiatieven hebben we ook samenwerkingen met partijen die biodiversiteit ook zo belangrijk vinden. Een voorbeeld van zo’n partij is ‘The Pollinators’. Zij organiseren ludieke acties waarbij biologische zaden worden uitgedeeld en gezaaid, die goed zijn voor miljoenen bloemen en bijen. Doordat wij The Pollinators onder de aandacht brengen en andersom, zorgen we samen voor meer aandacht van het belang van biodiversiteit.
WAT KUNT U ZELF DOEN OM BIODIVERSITEIT TE STIMULEREN?
Er zijn verschillende manieren waarop u biodiversiteit stimuleert. Zo kunt u kiezen voor producten met een positieve uitwerking op biodiversiteit, bijvoorbeeld door te kiezen voor de producten van Yumeko.
Ook het kopen van lokaal verbouwde groenten en fruit is een goede keuze. En heeft u een tuin of balkon? Dan kunt u bijvoorbeeld bloemen en planten zaaien om insecten aan te trekken. Ook een bak verse kruiden plaatsen draagt bij aan het stimuleren van biodiversiteit. Mooie bijkomstigheid: u hier zelf ook nog plezier van!
Meer tips om zelf biodiversiteit te stimuleren, vindt u op deze website van tuinen en struinen.