Slaaptips voor warme nachten

Hoera! Het is zomer. De zon laat zich van z’n beste kant zien en de temperaturen lopen hoog op. Heerlijk, zolang je naar het strand (of de achtertuin) kunt om verkoeling op te zoeken. Dat is ‘s nachts een stuk lastiger. Zelfs met de ramen open is er geen zuchtje wind te bekennen. En je nachtrust wordt ruw verstoord door het geluid van tientallen muggen die rond je hoofd zoemen. Niet ideaal. Yumeko schiet te hulp. Wij zetten een aantal tips tegen de warmte in bed op een rijtje. Voor die dagen dat het eigenlijk te warm is om te slapen.

KOEL SLAPEN IN DE ZOMER

Koel slapen in de zomer. Het lijkt bijna onmogelijk, zeker zonder airco. Gelukkig koelt het ‘s avonds vaak flink af. Maak daar gebruik van door meerdere ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Houd daarbij rekening met het feit dat warmte omhoog gaat. Slaap je boven? Zet dan boven de ramen open voor optimaal resultaat. Heb je een vliering? Laat deze dan open staan, zodat de warme lucht een plek heeft om naartoe te gaan. 


Extra tip: gebruik een ventilator om de warme lucht uit de kamer te blazen, bijvoorbeeld naar de gang. Door het luchtdrukverschil in de kamer zal de koude lucht uit het open raam je kamer binnen dringen. Handig! Dan heb je een airco met slapen niet meer nodig.

TIPS TEGEN WARMTE IN BED

Nog steeds te warm om te slapen? Maak dan een handdoek vochtig met koud water (bijvoorbeeld door deze nat te spuiten met een plantenspuit) en slaap hieronder. Dit deden de Egyptenaren vroeger ook. Je kunt hiervoor ook een vochtig t-shirt gebruiken. Leg vervolgens een droge handdoek op het matras, zodat deze niet nat wordt. Een stapje verder gaan? Leg dan je beddengoed in de vriezer. Gaat dat je wat ver? Leg dan een kruik even een uurtje in de vriezer. Die houd je - in ieder geval tijdens het in slaap vallen - heerlijk koel.

MAAK VAN JE VENTILATOR EEN AIRCO

Ben je jammer genoeg niet de gelukkig eigenaar van een airco? Je kunt het effect ook vrij makkelijk zelf creëren? Dat doe je met een ventilator. Een ouderwetse is prima. Plaats één of meerdere flessen met ijs of een bak met ijsklontjes voor de ventilator. Door het ijs zal de lucht koud aanvoelen, net als bij een airco. Tip: wanneer je flessen gebruikt, kun je het beste een handdoek gebruiken om het condens op te vangen. 


Ook een leuk weetje: wist je dat je door met een ventilator aan te slapen, geniet van een betere nachtrust? Het geluid dat de ventilator maakt, kan je helpen met in slaap komen. Dit overstemt namelijk ander storend achtergrondgeluid, waardoor je sneller en beter slaapt.

Ontwerp_zonder_titel_19_

SCHAKEL ELEKTRISCHE APPARATEN UIT

Elektrische apparaten stoten vaak veel warmte af. Wil je koel slapen in de zomer? Vermijd dit dan. Schakel alle elektrische apparaten - zoals de televisie -  in de buurt van je slaapkamer uit. Dat is niet alleen goed tegen de warmte, maar ook beter voor het milieu. Laat ook je laptop, mobiele telefoon of tablet voor wat ze zijn. Werken (of nog even het nieuws/social media checken) mag morgen weer.

KOUD DOUCHEN VOOR HET SLAPEN GAAN

Het nemen van een lekkere, koele douche kan ook helpen wanneer mensen niet kunnen slapen door de warmte. Let hierbij op dat de temperatuur niet te laag is. Het lichaam moet in dat geval te hard werken om weer warm te worden, waardoor je het warmer krijgt dan voorheen. Die Wim Hoff methode kun je dus het beste bewaren voor in de ochtend. Geen zin in een douche? Houd dan je polsen even onder de lauwwarme kraan. Dit helpt ook.

Ontwerp_zonder_titel_20_

ZOEK DE BUITENLUCHT OP

Kun je in bed de verkoeling niet vinden? Ga dan naar buiten! Zet een tent op in de tuin of leg een matras op het balkon of op het dakterras. Dat is niet alleen heerlijk verfrissend, het is ook nog eens hartstikke romantisch. Vergeet echter geen muggennet of -spray mee te nemen. Daarmee voorkom je dat je met jeuk wakker wordt. 

 

Extra tip: neem je kinderen mee op dit avontuur, hier praten ze nog weken over na. Zeker wanneer je er een hele happening (inclusief kampvuur en marshmallows) van maakt. Succes gegarandeerd.

 

 

KIES VOOR EEN ANDER DEKBED OF DEKBEDOVERTREK

Een laatste tip. Kies - als je het toch fijn vindt om onder een 'echt' dekbed te liggen - voor een zomerdekbed met een dekbedovertrek van luchtig linnen. Zo’n dekbedovertrek is ideaal bij warmer weer, want het ademt en absorbeert als de beste.  Uiteraard zit - uh, lig - je met een dekbedovertrek van TENCEL™ ook altijd goed. Ook deze overtrekken zijn heerlijk verkoelend. 


Meer tips voor een goede nachtrust? Bekijk ons blog en laat je inspireren!