✔ B Corp gecertificeerd
✔ Ma-vrij vóór 22u besteld, morgen in huis
✔ Ons katoen is 100% biologisch en gecertificeerd
✔ Gratis verzenden & retourneren
✔ Klantbeoordeling van 9,4
Bij Yumeko gebruiken we uitsluitend biologisch katoen. En ook in de rest van het productieproces garanderen wij milieuvriendelijke standaarden; van plukken, weven tot spinnen en verpakken. Hiermee voldoet ons katoen aan de Global Organic Textile Standards (GOTS). Yumeko werkt dus met GOTS gecertificeerd katoen, dat veel beter is voor mens en milieu dan niet-biologisch katoen. Maar wat maakt biologisch katoen nou eigenlijk beter voor het milieu? Lees er alles over in deze blog. (Lees hier meer over de voordelen van biologisch katoen voor de mens).
NATUURLIJKE BESTRIJDINGSMIDDELEN EN VARIATIE VAN GEWASSEN
Een groot voordeel van biologisch katoen is dat er bij het verbouwen uitsluitend gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen om insecten en ziektes buiten de deur te houden.
Een voorbeeld hiervan is intercropping. Op een katoenplantage wisselen katoenplanten en bijvoorbeeld linzenstruiken elkaar af. De linzenstruik zorgt ervoor dat insecten en ziektes niet overslaan op de katoenplant, want de insecten die op de linzenstruiken afkomen zijn natuurlijke vijanden van luizen. Luizen zijn weer schadelijk voor katoenplanten, die hierdoor dus niet de katoenplanten kunnen aantasten. Behalve intercropping kunnen de katoenplanten ook worden besproeid met natuurlijke middelen zoals een mix van koeienurine met papayabladeren. Geen lekker maaltje voor insecten die katoenplanten willen aanvallen!
Bij niet-biologisch katoen daarentegen wordt geen gebruik gemaakt van intercropping. Hier worden monoculturen toegepast; grote katoenvelden met geen enkel ander gewas. Hierdoor kan er efficiënt worden geoogst, maar zijn de velden erg vatbaar voor vervelende ziektes en plagen. Het gevolg is dat chemische bestrijdingsmiddelen worden ingezet om dit tegen te gaan, die erg slecht zijn voor het milieu. Deze middelen bestrijden niet alleen de plaag op de plantage, maar ook nuttige insecten. Dat leidt tot een afname van biodiversiteit. Ook kunnen deze chemische middelen in het water terechtkomen, wat schadelijk is voor omringend gebied en de mensen die er wonen. Door te kiezen voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen en intercropping wordt deze schade voorkomen en blijft de biodiversiteit behouden. Een stuk fijner voor het milieu.
WATERGEBRUIK
Katoen is een dorstig gewas. Zowel biologisch katoen als niet-biologisch katoen heeft veel water nodig om te groeien. Maar biologisch katoen – dat Yumeko bijvoorbeeld uit India haalt – wordt verbouwd op plekken waar van nature al veel regen valt, rainfed noemen we dat. Zo’n 80% van het biologische katoen is rainfed [1]. Deze katoen groeit bovendien op een gezonde, vruchtbare bodem. Zo’n bodem kan het water goed vasthouden. De bodem waar ons katoen in India groeit kan het water tot wel 15 dagen vasthouden [2]. Een win-win situatie!
Bij niet-biologisch katoen wordt daarentegen vaak gebruik gemaakt van irrigatie omdat dit katoen in gebieden groeit die van nature droog zijn, zoals Egypte, Pakistan en Oezbekistan. En dan staan Pakistan en Oezbekistan ook nog eens in de top-5 van grootste katoen producerende landen [3]. Katoen dat geïrrigeerd wordt heeft relatief veel water nodig, omdat niet al het geïrrigeerde water aankomt bij de plant. Vaak is het maar zo’n 40% van het geïrrigeerde water dat door de plant opgenomen wordt [4], door bijvoorbeeld verdamping en lekkende buizen.
Om 1 kilo eindproduct te maken – dus een spijkerbroek of in ons geval een overtrekset – is zo’n 10.000 liter water nodig. Dit is vanaf het groeien van de vezel tot de productie van het eindproduct [5]. Dat geldt zowel voor biologisch katoen als niet-biologisch katoen. Dit water komt vaak terug in het grondwater. Bij biologisch katoen is dit water gelukkig schoon en opnieuw te gebruiken, maar bij niet-biologisch katoen is dit water vervuild met chemicaliën en pesticiden [6] en kan het niet worden hergebruikt.
Kortom, kies voor biologisch katoen, want dat is veel beter voor het milieu. Neem snel een kijkje op onze website voor de mooiste katoenen producten van Yumeko, we hebben verschillende soorten katoen voor ons bedlinnen bijvoorbeeld. Veel slaapplezier!
[1] (2014) Textile Exchange, Organic Cotton Sustainability Assessment (p.16: https://store.textileexchange.org/wp-content/uploads/woocommerce_uploads/2019/04/Textile-Exchange_Quick-Guide-To-Organic-Cotton_2017.pdf)
[2] 191117 Werkbezoek katoenvelden India
[3] (2005) Chapagain A.K., Hoekstra A., et al; The Water Footprint of Cotton Consumption (p.10)
[4] (2006) Kooistra K, Termorshuizen A; The sustainability of cotton: consequences for man and environment; P.6; Wageningen Universiteit (https://edepot.wur.nl/17214)
[5] (2005) Chapagain et al., The water footprint of cotton consumption (p.18: https://www.waterfootprint.org/media/downloads/Report18.pdf)
[6] (2005) Chapagain et al., The water footprint of cotton consumption (p.19: https://www.waterfootprint.org/media/downloads/Report18.pdf)