• Home
  • Koop goed beddengoed

'Koop goed beddengoed' campagne

Slechts 1,4% van al het katoen wereldwijd is 100% biologisch

100% biologisch betekent vrij van schadelijke pesticiden en chemicaliën in de hele keten. Van het telen van het plantje tot aan de productie.

Tijd om wakker te worden dus! De katoenindustrie is namelijk één van de meeste vervuilende industrieën. Naast bestrijdingsmiddelen bij het telen van de katoenplant is de productie – met name het verven van katoen – het meest vervuilende deel. Voor elke kilo conventioneel katoen is gemiddeld zo’n 10.000 liter water nodig. Diverse onderzoeken naar het gebruik van hulp- en verfstoffen in de textielindustrie laten zien dat de hoeveelheid chemicaliën gelijk kan zijn aan 10 tot 100% van het gewicht van de stof, met uitschieters tot 3 kilo chemicaliën voor 1 kilo katoen! Dat zijn de harde cijfers uit de textielindustrie waar maar weinig mensen weet van hebben.

Bewust kopen begint bij snappen hoe dingen werken. In de beddengoedindustrie, en textielindustrie in het algemeen, zien we steeds meer positieve ontwikkelingen als het gaat om goed beddengoed. Dat juichen we natuurlijk van harte toe! Helaas zijn er ook nog veel bedrijven die vanuit commercieel belang een graantje willen meepikken van de ‘duurzaamheid-trend’ zonder daadwerkelijk de verantwoordelijkheid te nemen.

Wij geloven dat de verandering van onderaf moet komen. Van bedrijven met echt goede intenties en goed geïnformeerde klanten. Yumeko wil daarom consumenten bewustmaken van de misstanden in de industrie en hen laten zien dat er mooie duurzame alternatieven zijn.

Commercial niet gezien? Bekijk 'm hier.

BEKIJK COMMERCIAL

Hoe zit het nu?

Slechts 1,4% van al het katoen wereldwijd is dus biologisch. Hoe zit het dan met die andere 98,6%?

Naast 100% biologisch katoen heb je diverse tussenvormen. 27% van het katoen is 'duurzamer katoen'. Dat kunnen we grofweg opsplitsen in 21% 'beter katoen' (waarvan 9% onder het BCI-label) en 6% is een mix van verschillende lokale standaarden, zoals Australisch katoen (MuBMP) en Afrikaans katoen (Cotton made in Africa). Dat betekent dat nog niet het hele proces duurzaam is, maar dat er al wel wordt gekeken hoe het proces/de keten schoner kan. De overgebleven 71,6% betreft conventioneel (niet biologische) katoen.

Om de verschillen duidelijk te kunnen maken, is enige kennis van het proces/de keten noodzakelijk. Katoen heeft een lang productieproces. Voor zowel biologisch katoen als conventioneel katoen, ziet de keten er als volgt uit:

Katoenketen

De verschillen tussen de 3 categorieën zitten in de diverse onderdelen van de keten:

Onderdeel 1,4%
BIOLOGISCH KATOEN
27%
BETER KATOEN
71,6%
CONVENTIONEEL KATOEN
Telen Er worden natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Er worden minder pesticiden gebruikt. Er worden schadelijke pesticiden gebruikt.
Ginning Geen verschil Geen verschil Geen verschil
Spinnen Geen verschil Geen verschil Geen verschil
Weven Geen verschil Geen verschil Geen verschil
Verven Met protocol.
Zonder schadelijke en gevaarlijke stoffen.
Met minder schadelijke en gevaarlijke stoffen. Met schadelijke en gevaarlijke stoffen.

TOELICHTING

  • De eisen die aan dit proces gesteld worden, variëren. Dit begint al met de manier van katoen verbouwen (bron: Textile Exchange (2020) Preferred Fiber Material Market Report.):
    • Ongeveer 72% van alle katoen noemen we gangbaar/conventioneel katoen.
      • Over gangbaar katoen zijn steeds meer misstanden bekend. Zo worden er veel chemicaliën gebruikt om het gewas te laten groeien, en over het algemeen is er weinig oog voor arbeidsomstandigheden van de katoenboeren en medewerkers op de katoenplantages.
      • Om die reden zijn er allerlei initiatieven in de katoensector gaande, die een of meerdere van deze problemen aanpakken.
    • De overige 28% is een mix van verschillende productiemethodes en -standaarden, die een of meerdere van deze problemen aanpakken. Die 25% is als volgt opgesplitst:
      • Ongeveer 1,4% wordt geproduceerd volgens biologische standaard.
      • 24% = 'beter katoen'. Ongeveer 11% wordt geproduceerd onder het Better Cotton Initiative (BCI). De overige ±13% die overblijft, is een mix van een variatie aan verschillende lokale standaarden, bijvoorbeeld specifiek voor Australisch katoen (MyBMP) of Afrikaans katoen (Cotton made in Africa).
  • Deze verschillende manieren van katoen verbouwen, hebben ook vaak verschillende eisen in de rest van het productieproces.
    • Zo worden er in het productieproces hulpmiddelen gebruikt, bijvoorbeeld om stoffen te verven. Die hulpmiddelen kunnen giftig zijn. Het verschilt per land in welke mate bepaalde chemicaliën gebruikt mogen worden. Ook verschilt het weer per producent welke chemicaliën hij kiest om te gebruiken.
    • In de conventionele katoenketen (katoen zonder certificaat, 72% van alle katoen) worden vooral veel chemicaliën gebruikt in de landbouw en tijdens het verf- en 'finishing'-proces.

MEER OVER CHEMICALIËN

Goed beddengoed

Bij Yumeko vinden we dat goed beddengoed, goed is voor alles en iedereen die in de productieketen betrokken is. Goed voor het milieu en de omgeving waarin het gemaakt wordt én goed voor de mensen die in het proces meewerken.

Keurmerken kunnen helpen om hier inzicht in te geven. Daarom kiezen wij voor al ons katoen, altijd voor GOTS-gecertificeerd biologisch katoen. Waar mogelijk is ons katoen ook gecertificeerd door Fairtrade.