Waarom slapen zo belangrijk is

Waarom slapen we? Het is een vraag die wetenschappers al jaren bezighoudt. Inmiddels zijn er al honderden (al dan niet duizenden) onderzoeken naar gedaan. Proefpersonen zijn nachtenlang wakker gehouden, hebben geslapen in hersenscans en zijn - bijna letterlijk - binnenstebuiten gekeerd. De conclusie? Er zijn verschillende redenen waarom mensen slapen. Het belang van slaap is dan ook duidelijk. In deze blog ontdek je wat die redenen zijn én wat de 4 belangrijkste voordelen van een goede nachtrust voor jou zijn.

 

 

WAAROM SLAPEN WE?

Duizenden onderzoeken, duizenden resultaten. De wetenschap heeft de afgelopen jaren alles behalve stilgezeten. Een snelle zoektocht op het wereldwijde web levert de volgende redenen waarom op. [1]

 

  • Terwijl jij lekker slaapt, zijn je hersenen hard aan het werk. Zij ruimen opgehoopte afvalstoffen op, om te voorkomen dat deze zich  verder opstapelen. Hier is een tijdelijke krimping van de hersencellen voor nodig. Iets dat bergen energie kost. Zoek dus op tijd jouw kussen op vanavond. 
  • Onze slaapcyclus bestaat uit een aantal fases, waaronder onze droomslaap (oftewel: REM-slaap). Tijdens deze fase geven we  gebeurtenissen een plekje in ons geheugen. Dit is dan ook hoe we indrukken verwerken. 
  • Het belang van slaap is ook duidelijk bij kinderen. Het lichaam produceert namelijk de meeste groeihormonen tijdens de diepe  slaap, waardoor zij op dat moment het hardst groeien. 
  • Slaap - beter gezegd: het tekort hieraan - heeft ook effect op je eetpatroon. Slaap je te weinig? Dan is de kans op overgewicht groter.  Je krijgt namelijk meer trek en eet langer door. Dit heeft met bepaalde hormonen te maken.
IMG_0824
IMG_0341

 

HOE BELANGRIJK IS SLAPEN?

Je leest het, slapen is hartstikke belangrijk. Sterker nog… een goede nachtrust is - net als eten en drinken - een eerste    levensbehoefte. Wij mensen kunnen slechts 24 uur zonder slaap, zonder last te krijgen van vervelende gevolgen. Denk aan een  onbetrouwbaar geheugen of een verminderde concentratie. 


Heb jij last van chronisch slaaptekort en slaap jij consequent te weinig uren per nacht? Dan kan je - op termijn - last krijgen van een  depressie, een verzwakt immuunsysteem en ziektes als Alzheimer. Een goede reden om lekker vroeg onder de wol te kruipen, dus  [2]. Lukt het niet om in slaap te komen? Probeer dan eens te lezen voor het slapen gaan. Een andere tip om beter te kunnen slapen?  Het eten van bananen of lijnzaad zou kunnen helpen.

 

DE VOORDELEN VAN GOED SLAPEN

De voordelen van slapen? Bijna eindeloos. We zetten de 4 belangrijkste voordelen van een goede nachtrust op een rijtje.

 

  1. Makkelijker en sneller leren
    Je lichaam rust tijdens het slapen, maar je brein zeker niet. Het verwerkt de indrukken die je tijdens de dag hebt opgedaan. Daarnaast wordt hetgeen je overdag geleerd hebt onderbewust versterkt. Dit wordt met een mooi woord ook wel ‘consolidatie’ genoemd. Het helpt je om nieuwe vaardigheden zoals het leren van een nieuwe taal of het verbeteren van je tennisopslag sneller onder de knie te hebben.
  2. Langer leven
    Oké, dit is heel kort door de bocht. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat je langer (en gelukkiger) leeft als je goed slaapt. Zo bleek uit een onderzoek uit 2010 dat vrouwen van 50 jaar en ouder een grotere kans hadden om te overlijden als zij minder dan 5 uur per nacht sliepen [3].
  3. Meer creativiteit
    Je las hierboven al dat je brein tijdens je slaap de indrukken van overdag verwerkt en aangeleerde vaardigheden versterkt. Dit is echter niet het enige wat er ‘s nachts in je hoofd gebeurd. Je hersenen zijn daarnaast ook bezig met het herstructureren en reorganiseren. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker tot creatieve prestaties komt. Wees dus niet bang om de pen (of schilderkwast) bij de hand na een lange nacht slaap.
  4. Betere sportprestaties
    Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van slaapkwaliteit op sportprestaties. Daaruit komt telkens weer naar voren dat het belangrijk is om goed te slapen als je wilt presteren. Je spieren herstellen namelijk sneller wanneer je goed slaapt. Het heeft daarnaast ook effect op je spieropbouw, je gewicht en hoe snel je afvalt [4].
36

Geraadpleegde bronnen

[1]. Psychologie magazine

[2]. Sleepfast

[3]. RTLnieuws

[4]. fit.nl