De Droomtijd van Aboriginals

Aboriginals zijn de eerste menselijke bewoners van het Australische continent en hun afstammelingen. Aboriginals geloven dat zij al eeuwig in Australië wonen. En dat lijkt te kloppen. Sinds de jaren ‘50 worden er namelijk steeds meer archeologische bewijzen gevonden dat er al meer dan 40.000 (of zelfs 60.000) jaar mensen op het continent leven. Zo’n lange tijd brengt natuurlijk de nodige historie, mythes en verhalen met zich mee. In deze blog ontdek je daarom meer over de cultuur en het geloof van een Aboriginal. Ook leer je wat de Droomtijd - oftewel: Dreamtime - voor een Aboriginal betekent. 

DE CULTUUR VAN ABORIGINALS

Het is dus al minstens 40.000 jaar geleden dat er door mensen stappen werden gezet op het Australische continent. Deze eerste bewoners - de Aboriginals - bleven niet op één plek. Zij verspreidden zich over het eiland en vielen uiteen in honderden stammen. Elk met eigen tradities, gedragsregels, kunstvormen en dialecten. In veel van deze stammen werden de taken van mannen en vrouwen duidelijk van elkaar gescheiden. Mannen gingen voornamelijk op jacht, op zoek naar grote dieren om te slachten. Terwijl vrouwen knollen, vruchten en granen verzamelden. Welk eten gegeten mocht worden, hing af van de seizoenen, de stand van de zon, de leeftijd en het geslacht van een persoon. 


Ook vandaag de dag staat de natuur bovenaan het prioriteitenlijstje van een Aboriginal. Aboriginals zien de mens als onderdeel van de natuur. Zij voelen zich één. Dat kan voor veel westerlingen knap lastig te begrijpen zijn. De westerse wereld ziet de natuur juist als iets dat de mens moet dienen.

Zonder_titel_600_x_800_px_

HET GELOOF VAN EEN ABORIGINAL

Aboriginals geloven dat alles op deze planeet (en daarbuiten) met elkaar in verbinding staat. Dit stukje spiritualiteit hangt nauw samen met hun cultuur. Wanneer je op zoek gaat naar informatie over Aboriginals en hun geloof, kom je ongetwijfeld iets tegen over zogenaamde ‘droomsporen’. Dit zijn sporen die dwars over het continent lopen en de reizen van oeroude wezens beschrijven. 

Zo vertelde de Yolngu stam het verhaal over Barnumbirr, een geest van de creatie die geassocieerd wordt met de planeet Venus. Deze kwam van het eiland Baralku in het oosten en loodste de eerste mensen naar Australië. Hij vloog daarna van oost naar west over het gehele continent en gaf namen aan alle planten, dieren en het landschap.


Deze droomsporen zijn een belangrijk onderdeel van het Aboriginal geloof en zijn afkomstig uit de Droomtijd; de heilige tijdsperiode waarin de voorouderlijke geesten de Creatie vormden. Je kunt de Droomtijd (of Dreamtime) van Aboriginals vergelijken met de Schepping (of Creatie) in het Christendom. Het enige verschil? Simpel. Aboriginals geloven dat deze scheppingstijd nog altijd voortduurt. Het is de periode voor het ontstaan van de aarde, maar tegelijkertijd ook het hiernamaals.

DE ROL VAN HET LANDSCHAP

Het landschap speelt een belangrijke rol in het geloof van een Aboriginal. Punten in het landschap vervullen belangrijke verhalen in de mythologie. Het landschap dient als een soort bijbel. In de natuur zijn dan ook vele belangrijke gebeurtenissen uit de droomtijd af te lezen. Deze verhalen beschrijven verschillende thema’s en onderwerpen. En gaan bijvoorbeeld over heilige plaatsen, stukken land, rotsen, mensen, dieren en planten. Het is een complex netwerk van kennis, geloof en rituelen die hun oorsprong vinden in de verhalen over de Creatie. 


“Aboriginals geloofden in twee vormen van tijd; twee parallelle stromen van activiteit. Eén daarvan is de dagelijkse objectieve werkelijkheid. De andere is de oneindige cyclus genaamd de ‘Droomtijd’, die voor hen veel levensechter was dan de realiteit zelf. Alles wat gebeurde in de Droomtijd bepaalde de waarden, symbolen en wetten van de Aboriginal cultuur en gemeenschap. Ze geloofden ook dat bepaalde mensen met ongewone spirituele krachten een direct contact konden onderhouden met de Droomtijd” - The Last Wave (1977) 


Op zoek naar meer interessante weetjes over dromen? Neem dan een kijkje op ons blog.