Hoe help ik mijn kind beter slapen?

Een kind dat moeilijk in slaap valt kan menig ouder tot wanhoop drijven. Rondjes rijden met de auto is niet de milieuvriendelijkste oplossing en is ook niet eeuwig vol te houden. Liever kun je een van onderstaande methodes proberen, waardoor je langzaamaan het slaapgedrag van je kind verbetert. Die methodes hebben we niet zelf verzonnen, maar zijn door heel veel ouders met succes toegepast. En werkt het niet, dan probeer je gewoon de volgende. We wensen je veel succes [1], [2].

littledaisy-kids

METHODES BIJ SLAAPPROBLEMEN VOOR KINDEREN TUSSEN DE 3 EN 6 JAAR

1. Steeds een stapje verder van het bed
Leg je kind in bed en pak een kussen of stoel om ernaast te gaan zitten. Je zegt niets en maakt geen oogcontact. Zodra je kind rustig ademt, schuif je een stukje verder van het bedje vandaan. Dat kun je elke dag een beetje opvoeren, zodat je uiteindelijk buiten de kamer zit. Je kind weet dan dat je in de buurt bent, ook als hij/zij je niet ziet, en leert om rustig in slaap te vallen [2].

2. Gecontroleerd laten huilen
Iets wat ook goed werkt en veel wordt gebruikt is de ‘5-10-minuten regel’. Bij deze methode leer je het kind zichzelf te troosten, maar je komt af en toe nog wel bij hem/haar kijken. Volgens een vast schema ga je elke paar minuten terug om je kind te troosten. Het aantal minuten dat je wegblijft voer je stapsgewijs op. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten, en probeer de volgende nacht om pas na 8 minuten weer te gaan kijken. Eenmaal in de slaapkamer kun je het kind beter niet oppakken; geruststellende woorden of een aai over de bol zijn betere opties [2], [4].

METHODES BIJ SLAAPPROBLEMEN VOOR KINDEREN TUSSEN DE 7 EN 10 JAAR 

1. Praten met je kind
Bij een iets ouder kind kun je er in eerste instantie achter proberen te komen of het ergens over ligt te piekeren. Als je er samen over praat, maak je het probleem lichter en dat kan er zomaar voor zorgen dat je kind de slaap weer kan vatten [2].


2. De bedtijdpas
Als je kind vaak uit bed komt, kun je een zogenaamde ‘bedtijdpas’ in het leven roepen die je kind één keer mag gebruiken ’s nachts; bijvoorbeeld om papa of mama te roepen of om één keer uit bed te komen. Eenmaal gebruikt is de pas de rest van die nacht niet meer geldig. Beloon je kind als het lukt om de pas maximaal één keer per nacht in te zetten. Zo wordt slapen nog leuk ook [2]!

kindercollectie-yumeko

3. Tijdelijk bedtijd naar voren zetten.

Soms weet een kind even niet meer hoe lekker het is om te gaan slapen. Door je kind tijdelijk later naar bed te doen, zal het vermoeider zijn en sneller inslapen. Zo leert het weer dat slapen fijn kan zijn. Als dit een succes is, kun je de bedtijd elke dag 10 tot 15 minuten vervroegen totdat de normale tijd weer is bereikt [2].


4. Ontspannen voor het slapengaan
Stuiterballetjes die nog erg actief zijn tot het moment dat ze naar bed gaan maken teveel van het stresshormoon cortisol aan om de slaap te kunnen vatten. Door ontspanningsoefeningen zoals een mediatieoefening, ademhalingsoefening of een ander rustig ritueel te doen voor het slapengaan, valt je kind makkelijker in slaap [1], [2].

DE JUISTE UITRUSTING VOOR JE KIND
En last but not least; de juiste uitrusting in de slaapkamer van je kind is natuurlijk ook heel belangrijk. Yumeko heeft een heleboel fijne, zachte spullen voor in de kinderkamer zoals zachte dekens van biologisch katoen en verantwoord wol, bedlinnen zoals lakens en overtreksets, kussens en matrassen van verantwoorde, duurzame materialen.

kids-meadow
Percal-mix-kids
kids-blankets_1

Geraadpleegde bronnen

[1] Mijn kind kan niet slapen. (z.d.). Ouders van nu. Geraadpleegd op 4 maart 2022, van https://www.oudersvannu.nl/kind/opvoeden/mijn-kind-kan-niet-slapen/

[2] Slaapproblemen bij kinderen van 3 tot 10 jaar. Psychogoed. Geraadpleegd op 2 maart 2022, van https://psychogoed.nl/slaapproblemen-bij-kinderen-van-3-tot-10-jaar-tips-per-leeftijd/

[3] Stephens, C. (5 juni 2020). 10 tips to get your kid to sleep. Healthline. Geraadpleegd op 2 maart 2022, van https://www.healthline.com/health/tips-get-your-kids-sleep

[4] Slaaptraining: gecontroleerd huilen. Mama en. Geraadpleegd op 2 maart 2022, van https://www.mamaenzo.nl/slaaptraining-gecontroleerd-huilen/