Waarom werken wij met biologisch GOTS en Fairtrade gecertificeerd katoen?

Yumeko maakt duurzaam beddengoed en badgoed van de hoogste kwaliteit voor iedereen die het leven wat mooier en comfortabeler wil maken - en de wereld wat schoner en eerlijker. Want dat is hard nodig.  

Katoen is verreweg het meest gebruikte materiaal om beddengoed van te maken. Maar de katoenindustrie is tevens een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. 

Wist u bijvoorbeeld dat minder dan 1% van het katoen in de wereld biologisch is [1]? En dat voor elke kilo niet-biologisch katoen 1 kilo gif nodig is [2,3] ? Dat minder dan 0.1% van het katoen in de wereld Fairtrade is [4] ? En dat er tientallen miljoenen kinderen werken in de landbouw, zoals bijvoorbeeld de katoenteelt [5] ?

Nee? Word wakker! 

Wist u bijvoorbeeld dat minder dan 1% van het katoen in de wereld biologisch is ? En dat voor elke kilo niet-biologisch katoen 1 kilo gif nodig is?

YUMEKO BEWIJST DAT HET ANDERS KAN
Bij Yumeko dromen wij van beddengoed zonder giftige stoffen en zonder kinderarbeid tegen een eerlijke prijs. Daarom kiezen wij voor biologisch katoen met het GOTS keurmerk en indien mogelijk Fairtrade gecertificeerd katoen. 

GOTS KEURMERK

Ons GOTS keurmerk garandeert dat de hele keten, van katoenplant tot aan beddengoed, voldoet aan de strengste biologische eisen. Eworden jaarlijks controles gedaan op het gebied van milieu, dierenwelzijn en de sociale omstandigheden van de mensen die de producten maken. Wij en u kunnen er zo zeker van zijn dat er schoon wordt geproduceerd. GOTS is wereldwijd het toonaangevende keurmerk voor biologische textielproducten. 

  

Voorbeelden van GOTS eisen: 


  • Bij het verbouwen van de katoen mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
  • Bij het het verven van de stoffen zijn strenge restricties aan hulpstoffen. Zo wordt er geen chloor gebruikt bij het bleken van de stoffen, maar gebeurt dit met zuurstof.
  • Dit soort maatregelen hebben zowel een positief effect op de gezondheid van de leefomgeving als op de gezondheid van de medewerker op het land of in de fabriek.
Katoenplant-yumeko_1
yumeko-labels

FAIRTRADE KEURMERK
Producten met het Max Havelaar
Fairtrade keurmerk garanderen u dat er is ingekocht tegen een rechtvaardige prijs en onder eerlijke handelsvoorwaarden. Afspraken over prijszekerheid en stabiliteit met kleinschalige producenten (boeren) in ontwikkelingslanden stellen hen in staat in het levensonderhoud van hun gezin te blijven voorzien en om zelf aan de slag te gaan met milieuverbeteringen en sociale vooruitgang. Bij Fairtrade wordt ook rekening gehouden met de ecologische en sociale omstandigheden ter plaatse. 

  

Voorbeelden van Fairtrade eisen zijn:  

 

  • Boeren krijgen naast een minimumprijs, ook een extra premie die zij specifiek in hun bedrijf mogen investeren.
  • Fairtrade heeft een lijst met chemicaliën die verboden zijn om te gebruiken.
  • Boeren worden gestimuleerd om hun chemische gebruik te verminderen.

Nog een aantal feiten over biologisch katoen:

  

  1. Gemiddeld is de uitstoot voor 1000 kilogram biologische katoenproductie 978 kilogram CO2.
    Bij de productie van regulier katoen is dit 1800 kilogram.
  2. Ook is er maar de helft aan water nodig bij het productieproces.
    Er wordt vooral 'groen' water gebruikt, zoals regenwater en vocht uit de aarde.
  3. Nadat de katoen de plantage verlaat, gebeurt ook de rest van de productie onder biologisch gecertificeerde omstandigheden.
    Voorbeeld: Bij het verven worden dus geen schadelijke chemicaliën gebruikt.
  4. Er gaat geen water verloren in het productieproces
    Het restwater uit de verffabrieken wordt opgevangen en hergebruikt.
  5. Naast milieu eisen, houden GOTS en Fairtrade in de gaten dat de arbeidsomstandigheden eerlijk zijn. 
    Zo geldt een minimumleeftijd, een minimumloon en een maximaal aantal werkuren per week. Kinderarbeid is niet toegestaan. 

PRODUCTIEPROCES
Slechts 1% van al het katoen wereldwijd is dus biologisch. Hoe zit het dan met die andere 99%?

Naast 100% biologisch katoen heb je diverse tussenvormen, ook wel 'beter katoen' (dat is zo’n 24%). Dat betekent dat niet het hele proces duurzaam is maar wel duurzamer en dat er al wel wordt gekeken hoe het proces/de keten schoner kan. De overgebleven 75% betreft conventionele (niet biologische) katoen. Om de verschillen duidelijk te kunnen maken, is enige kennis van het proces/de keten noodzakelijk. Katoen heeft een lang productieproces. Voor zowel biologisch katoen als conventioneel katoen, ziet de keten er als volgt uit:

YUMEKO-Infographic-productieproces

EEN KILO KATOEN = 1 KILO GIF, HOE ZIT DAT NOU?
Om een set katoenen beddengoed te maken, zijn er allerlei proces-stappen nodig. De stappen in het productieproces van biologisch katoenen beddengoed en gangbaar katoenen beddengoed lijken op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Vooral het proces van kleuren en chemische bewerking wijkt van elkaar af. Denk hierbij aan verven en printen, maar ook worden er handige eigenschappen toegevoegd zoals het brandvertragend en kreukvrij maken van de stof.

Voor deze stappen is ons beddengoed aan allerlei regels gebonden die door GOTS zijn opgesteld [6]. Zo is het niet toegestaan om zware metalen te gebruiken als chroom en nikkel. En verf met kankerverwekkend stoffen is verboden, iets waarvan wij vinden dat het sowieso de standaard zou moeten zijn.

Bij gangbaar katoenen beddengoed zijn de voorwaarden een stuk minder streng. Onderzoek naar het gebruik van hulp- en verfstofen in de textielindustrie laat zien dat de hoeveelheid chemicaliën gelijk kan zijn aan 10 tot 100% van het gewicht van de stof, met uitschieters tot 3 kilo chemicaliën voor 1 kilo stof [7], [8].

HET GOTS EN FAIRTRADE KEURMERK HERKENNEN
Momenteel is dus minder dan 1% van alle katoen wereldwijd momenteel biologisch gecertificeerd. En is minder dan 0,1% Fairtrade gecertificeerd. Deze percentages moeten drastisch omhoog. Help jij ons mee je in te zetten voor milieu, mens en dier? Koop dan alleen biologisch katoen dat GOTS en/of Fairtrade gecertificeerd is. Je herkent ze aan onderstaande afbeeldingen; deze staan vrijwel altijd op het logo van het textielproduct. 

fairtrade-gots-logo-nieuw

GERAADPLEEGDE BRONNEN
[1] FAO (2015), Measuring Sustainability 130 in Cotton Farming Systems, P.131

[2] https://www.kemi.se/download/18.6df1d3df171c243fb23a98f3/1591454110491/rapport-6-14-chemicals-in-textiles.pdf

[3]https://www.researchgate.net/publication/328733905_Optimization_of_water_and_chemical_use_in_a_cotton_polyester_fabric_dyeing_textile_mill_9th_Conference_on_Sustainable_Development_of_Energy_Water_and_Environment_Systems_SDEWES_Conf. 

[4] https://www.fairtradenederland.nl/campagne/geefmvankatoen/

[5] (2018) List of goods produced by child labor or forced labor, IS Department of Labor, P.5 

[6] (2018) Global Organic Textile Standard, version 6.0 https://global-standard.org/images/resource-library/documents/standard-and-manual/gots_version_6_0_en1.pdf

[7] Ozturk E., et al (2014) Optimization of water and chemical use in a cotton polyester fabric dyeing textile mill. 9th Conference on Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems (P.1) https://www.researchgate.net/publication/328733905_Optimization_of_water_and_chemical_use_in_a_cotton_polyester_fabric_dyeing_textile_mill_9th_Conference_on_Sustainable_Development_of_Energy_Water_and_Environment_Systems_SDEWES_Conf

[8] Kemi (2014) Chemicals in textiles – risks to human health and the environment, report from a government assignment, report 6/16 (P.33) https://www.kemi.se/en/publications/reports/2014/report-6-14-chemicals-in-textiles